Oceń publikację

Śniadanie: kuchnia narodów świata

Śniadanie: kuchnia narodów świata

Zadanie jest ukierunkowane na ukształtowanie wyobrażeń o różnorodności preferencji gastronomicznych w różnych krajach, kulturowych tradycjach żywienia. Dziecku zaproponowano określić kraj, do którego pasuje to lub owe przedstawione na obrazku śniadanie (USA – naleśniki, dżem, sok; Wielka Brytania – jajecznica, bekon, owsianka, herbata; Australia – tost, pasta orzechowa, płatki, sok; Francja – croissanty, talerz serów, dżem, kawa; Japonia – sushi, zupa miso, surówka; Niemcy – kiełbaski, chleb, ser, kawa), narysować flagę tego kraju, przedstawić swoje śniadanie. Zadanie przyczyni się do kształtowania zainteresowania tradycjami kulturowymi w różnych krajach świata.

OCENA ZADANIA
5.00
(2 ocen)
Liczba pobrań 19
Występuje w programach nauczania: