Karty pracy

Geografia szkolnego menu: gastronomiczna podróż

Geografia szkolnego menu: gastronomiczna podróż

Geografia szkolnego menu to karta pracy mająca na celu rozwijanie zainteresowania dziecka nauką o narodowych potrawach różnych krajów świata. Dziecko ma za zadanie zbadać szkolne menu, dowiedzieć się o pochodzeniu przedstawionych w nim potraw, połączyć nazwę potrawy z krajem na mapie (gratin, ratatouille – Francja; pasta bolognese, frittata – Włochy; kulisz – Ukraina, Białoruś; bigos – Polska, Litwa, Niemcy; paella – Hiszpania; pastuszy placek – Wielka Brytania; kutia, barszcz – Ukraina; lobio – Gruzja, Armenia, Azerbejdżan). Po zbadaniu szkolnego menu, dziecko będzie mogło wypisać nazwy ulubionych potraw. Jedną z nich dziecko opisuje, opowiada o jej składzie, smaku itd. Może sporządzić też listę potraw kuchni polskiej, przygotować jedną z nich razem z dorosłymi. Wykonanie karty pracy przyczyni się do rozwijania kompetencji przyrodniczych i językowych dziecka, rozwija wyobraźnię i uwagę.

OCENA ZADANIA
5.00
(1 oceny)
Liczba pobrań 37