Eksperyment z „czekoladowymi liśćmi”
Zróbmy eksperyment z właściwościami czekolady i zmianą temperatur oraz stwórzmy „czekoladowe liście”
Jeśli dla waszego dziecka interesująca jest praca z ciepłem w swoich naukowych projektach, „liście czekoladowe” mogą stać się dla niego zachwycającym eksperymentem.
Potrzebne materiały:
- świeże liście (dowolny gatunek liści);
- miska;
- kawałek czekolady.
Instrukcja:
Zbierzcie kilka świeżych liści (może być dowolny gatunek liści) i dokładnie umyjcie je.
Włóżcie liście do płytkiej miski i wlejcie do niej dość gorącą wodę, pokrywając je.
Włóżcie kawałek czekolady na liście i obserwujcie, jak ona się topi pod wpływem wody.
Wyciągnijcie z miski pokryte czekoladą liście i zobaczcie, jak one stygną i twardnieją, ponieważ chłodnięcie zmusza czekoladę do powrotu do twardego stanu.
Co się odbywa?
Oddziaływanie ciepła sprawia, że czekolada się zmiękcza i przetwarza w płyn, ale ochłodzona płynna czekolada znowu przybiera świetnego zastygłego kształtu.