Oceń publikację

Eksperyment z „czekoladowymi liśćmi”

Zróbmy eksperyment z właściwościami czekolady i zmianą temperatur oraz stwórzmy „czekoladowe liście”

Eksperyment z „czekoladowymi liśćmi”

Jeśli dla waszego dziecka interesująca jest praca z ciepłem w swoich naukowych projektach, „liście czekoladowe” mogą stać się dla niego zachwycającym eksperymentem.

Potrzebne materiały:

  • świeże liście (dowolny gatunek liści);
  • miska;
  • kawałek czekolady.

Instrukcja:

Zbierzcie kilka świeżych liści (może być dowolny gatunek liści) i dokładnie umyjcie je.

Włóżcie liście do płytkiej miski i wlejcie do niej dość gorącą wodę, pokrywając je.

Włóżcie kawałek czekolady na liście i obserwujcie, jak ona się topi pod wpływem wody.

Wyciągnijcie z miski pokryte czekoladą liście i zobaczcie, jak one stygną i twardnieją, ponieważ chłodnięcie zmusza czekoladę do powrotu do twardego stanu.

Co się odbywa?

Oddziaływanie ciepła sprawia, że czekolada się zmiękcza i przetwarza w płyn, ale ochłodzona płynna czekolada znowu przybiera świetnego zastygłego kształtu.

Gość
Oceń publikację