Oceń publikację

Eksperyment temperaturowy z czekoladą

Najprostszy eksperyment naukowy, w którego trakcie uczestnicy badań wyznaczą jak topnieje czekolada

Eksperyment temperaturowy z czekoladą

Na świecie istnieje tylko niewiele rzeczy, które są smaczniejsze od czekolady. Ale czy wiesz, że ten składnik może być wykorzystywany w trakcie badań naukowych?

Jeden z najlepszych i najprostszych eksperymentów naukowych dla dzieci – to ten, w którego trakcie uczestnicy badań wyznaczają jak topnieje czekolada. Obserwując ten proces twoje dzieci będą mogły się dowiedzieć, jak się zmienia temperatura w różnych warunkach.

Czego potrzebujesz:

  • czekolada.

Instrukcja:

Pierwsza część eksperymentu

Na początku rozłam dużą tabliczkę czekolady na kilka kawałków oraz połóż jednego z nich na kartce papieru.

Wynieś ten kawałek na podwórko oraz połóż jego pod drzewem w cieniu.

Popatrz czy czekolada topnieje, i jeśli tak się stało, zapisz ile czasu zajął ten proces. Jeśli też czekolada się nie roztopiła, wyznacz, jak miękką ona się zrobiła, po znajdowaniu się w ciągu 10 minut w cieniu.

Druga część eksperymentu

Weź drugi kawałek czekolady i połóż go wprost pod słoneczne światło. Wyznacz, ile czasu trzeba, żeby czekolada się roztopiła.

Trzecia część eksperymentu

Połóż jeden kawałek czekolady na papierze, a drugi na talerzu z ceramiki, aby przekonać się czy pomaga różna powierzchnia w szybszym rozgrzewaniu czekolady. Zapisz swoje wnioski.

Czwarta część eksperymentu

Weź ostatni kawałek czekolady i połóż go na talerzu przed oknem w twoim domu pod klimatyzacją. Zobacz czy czekolada topi się wewnątrz pomieszczenia tak samo długo jak i na zewnątrz oraz czy ten proces będzie potrzebował więcej czasu ze względu na niższą temperaturę w twoim mieszkaniu.

W trakcie tych badań możesz okazać swoją pomysłowość, usiłując roztopić czekoladę w środku opakowania, owijając ją złotą folią, kładąc ją nad kaloryferem albo też w innym miejscu, które możesz wymyśleć.

Zapisz wyniki swoich obserwacji oraz wyciągnij wnioski na temat tego, co wymusza czekoladę topić się szybciej oraz co przeszkadza jej się topić.

Gość
Oceń publikację