Oceń publikację

Ciasta wielkanocne: prosty przepis dla dzieci

Gotowanie razem z dziećmi jest proste i wesołe, jeśli proces jest szybki, a rezultat – piękny i smaczny!

Ciasta wielkanocne: prosty przepis dla dzieci

Proponujemy przepis na bardzo proste w wykonaniu ciasto świąteczne, które można przygotować razem z dzieckiem. Na to, żeby zamiesić takie ciasto potrzeba tylko 15 minut – jest to o tyle szybko, że mały pomocnik nie zdąży zacząć się nudzić! Wszystkie procesy są maksymalnie uproszczone, a sam przepis przewiduje minimalna ilość składników i wysiłków.

Materiały:

  • foremka do pieczenia ciasta;
  • łyżka;
  • widelec;
  • szklanka;
  • wykałaczka.

Ciasto:

  • banan;
  • 2 szklanki mąki;
  • szklanka mleka;
  • szklanka cukru.

Lukier:

  • 2 łyżki śmietany;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki kakao;
  • posypka.

Proces:

Najpierw zmiażdż banan do otrzymania konsystencji kaszy, wymieszaj z cukrem. Wyłóż tę masę do mąki i dodaj mleka. Za pomocą widelca albo miksera wymieszaj jak najlepiej. Dalej, wlej masę do foremek i włóż do piekarnika co najmniej na 60 minut i piecz przy temperaturze 180⁰С. Czas trwania wypiekania zależy od materiału foremek, dlatego czas od czasu sprawdzaj stan gotowości ciasta. Ciasto będzie gotowe wtedy, kiedy włożona do niego wykałaczka zostanie wyciągnięta bez śladów ciasta surowego.

A zanim ciasto się piecze, przygotuj lukier czekoladowy. Tutaj też wszystko jest maksymalnie proste: wymieszaj ze sobą kakao, śmietanę i cukier. Potem postaw na kuchenkę i kontynuuj mieszanie aż roztopi się cukier. Dalej zdejmij z ognia i wystudź. Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj go lukrem oraz ozdób posypką.

To wszystko – twoje dziecięce ciasto jest już gotowe! Oczywiście, ten nieskomplikowany przepis jest bardzo prosty, przystosowany do pieczenia razem z dzieckiem. Ale maluch na pewno będzie zachwycony i procesem, i rezultatem, ponieważ pozwalają mu uczestniczyć w tworzeniu ciasta świątecznego.

Gość
Oceń publikację