Ciasta wielkanocne: prosty przepis dla dzieci
Gotowanie razem z dziećmi jest proste i wesołe, jeśli proces jest szybki, a rezultat – piękny i smaczny!
Proponujemy przepis na bardzo proste w wykonaniu ciasto świąteczne, które można przygotować razem z dzieckiem. Na to, żeby zamiesić takie ciasto potrzeba tylko 15 minut – jest to o tyle szybko, że mały pomocnik nie zdąży zacząć się nudzić! Wszystkie procesy są maksymalnie uproszczone, a sam przepis przewiduje minimalna ilość składników i wysiłków.
Materiały:
- foremka do pieczenia ciasta;
- łyżka;
- widelec;
- szklanka;
- wykałaczka.
Ciasto:
- banan;
- 2 szklanki mąki;
- szklanka mleka;
- szklanka cukru.
Lukier:
- 2 łyżki śmietany;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki kakao;
- posypka.
Proces:
Najpierw zmiażdż banan do otrzymania konsystencji kaszy, wymieszaj z cukrem. Wyłóż tę masę do mąki i dodaj mleka. Za pomocą widelca albo miksera wymieszaj jak najlepiej. Dalej, wlej masę do foremek i włóż do piekarnika co najmniej na 60 minut i piecz przy temperaturze 180⁰С. Czas trwania wypiekania zależy od materiału foremek, dlatego czas od czasu sprawdzaj stan gotowości ciasta. Ciasto będzie gotowe wtedy, kiedy włożona do niego wykałaczka zostanie wyciągnięta bez śladów ciasta surowego.
A zanim ciasto się piecze, przygotuj lukier czekoladowy. Tutaj też wszystko jest maksymalnie proste: wymieszaj ze sobą kakao, śmietanę i cukier. Potem postaw na kuchenkę i kontynuuj mieszanie aż roztopi się cukier. Dalej zdejmij z ognia i wystudź. Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj go lukrem oraz ozdób posypką.
To wszystko – twoje dziecięce ciasto jest już gotowe! Oczywiście, ten nieskomplikowany przepis jest bardzo prosty, przystosowany do pieczenia razem z dzieckiem. Ale maluch na pewno będzie zachwycony i procesem, i rezultatem, ponieważ pozwalają mu uczestniczyć w tworzeniu ciasta świątecznego.