Oceń publikację

Pociąg jarzynowy: gotujemy z dzieckiem

Przyrządzamy posiłki dla dzieci do świątecznego stołu z wyobraźnią. Niezwykłe serwowane warzywa stają się bardziej atrakcyjne

Pociąg jarzynowy: gotujemy z dzieckiem

Dziecko chętniej będzie przyrządzało i jadło potrawy jarzynowe, gdy podać potrawę w postaci wagonów pociąga.

Rzeczy, których potrzebujesz:

  • papryczka o różnych kolorach;
  • marchewka;
  • ogórek;
  • dowolne warzywa według życzeń;
  • sos (opcjonalnie).

Instrukcja działań:

Pokrój duże papryki wzdłuż, a ogórki – w średnio grube plasterki. Połącz między sobą połowę papryki z ogórkowymi „kołami” za pomocą wykałaczek. Ogonki w papryczkach lepiej zostawić – będą one łączyć wagony między sobą.

Pokrój marchewkę i resztę papryki w słomkę. Można wykorzystać większy zestaw warzyw dla dziecka, które zmieszczą się w połówki papryki: kalafior, brokuły, szparagi, frytki, a nawet popcorn. W odrębnym wagon można umieścić śmietanę lub majonez domowy. W końcu połącz wypełnione połówki papryki między sobą, ułóż na tacy i podawaj do stołu. Teraz zwykłe potrawy są bardziej apetyczne!

Gość
Oceń publikację