Oceń publikację

Nauka rzeźbiarska: przekształć mleko w tworzywo!

Atrakcyjny eksperyment, którego w ramach można będzie wyprodukować tworzywo mleczne (kazeinowe) z gorącego mleka i octu.

Nauka rzeźbiarska: przekształć mleko w tworzywo!

Czy słyszałeś kiedykolwiek, że z mleka też można wyprodukować tworzywo? Jeśli to brzmi nienaturalnie, to będziesz zdziwiony, kiedy się dowiesz, że na początku XX wieku od lat 1900-ch do roku 1945 mleko generalnie było wykorzystywane do produkowania różnych ozdób z tworzywa, na przykład guzików, zdobniczych klamerek, koralików, a także długopisów, dziwacznych grzebieni i frędzli podstaw do rękojeści lusterek. Tworzywa mleczne (najczęściej są nazywane tworzywami kazeinowymi) nawet były wykorzystywane do produkowania wyrobów jubilerskich dla królowej Anglii Marii! W tym eksperymencie będziesz mógł wyprodukować własną kazeinę z gorącego mleka i octu.

Wyjaśnienie:

Tworzywa –to grupa materiałów, które pod wpływem temperatury i ciśnienia mogą nabierać pewnego kształtu i pozostawać w nim po schłodzeniu oraz stwardnieniu. Podobieństwa i różnice między różnymi produktami z tworzyw sztucznych sprowadzają się do cząsteczek je tworzących. Wszystkie tworzywa zbudowane są z cząsteczek monomeru, które wielokrotnie powtarzają się i tworzą łańcuszek, nazywany polimerem. Polimery mogą być łańcuszkami cząsteczek monomeru jednego typu albo tez różnych, związanych ze sobą w sposób regularny.

Mleko zawiera wiele cząsteczek białka, nazywanego kazeiną. Każda cząsteczka kazeiny jest monomerem, a łańcuszek zbudowany z monomerów kazeiny tworzy polimer. Polimer można zaczerpywać i kształtować, dlatego tworzywo, które jest wyprodukowane z mleka, nazywane kazeinowe.

Czego będziesz potrzebował:

  • Kubek miarowy;
  • Mleko;
  • Kuchenka zwykła albo mikrofalowa z pojemnikiem;
  • Kubek do gotowania albo inne żaroodporne naczynie;
  • Miarowe łyżki;
  • Biały ocet;
  • Ręczniki papierowe;
  • Czysta, twarda powierzchnia wodoodporna;
  • Łyżka;
  • Błysk, barwnik spożywczy, mazaki (dodatkowo);
  • Pomoc i obserwacja ze strony osób dorosłych w trakcie nagrzewania płynów i zachowywania się z płynami gorącymi.

Przygotowanie:

Na kuchence albo w mikrofalówce podgrzej jeden kubek mleka. Temperatura płynu ma być mniej więcej taka sama, jak mleka, które byś wykorzystywał do przyrządzania gorącej czekolady; przy potrzebie podgrzewaj mleko dłużej.

Przebieg:

  • Dodaj do kuka do gotowania albo do innego naczynia żaroodpornego cztery łyżeczki białego octu.
  • Wlej kubek gorącego mleka. Masz zobaczyć mleczne kształty białych grudek albo też podobny do twarogu osad.
  • Zawartość wolno mieszaj za pomocą łyżki i rób to w ciągu kilku sekund.
  • Połóż cztery warstwy papierowych ręczników na twardej wodoodpornej powierzchni.
  • Kiedy już mieszanka mleka i ostu nieco wystygnie, użyj łyżki, aby wyodrębnić ser. Możesz to zrobić nachylając łyżkę do wewnętrznej części kubka, aby wyciekł zbędny płyn, w taki sposób zbierając ser w łyżce. Zbierz sera tak dużo, ile tylko będziesz mógł i połóż go na papierowym ręczniku.
  • Złóż brzegi ręcznika papierowego z wierzchu sera i naciśnij na nie, aby pochłonąć nadmiar płynu. Jeśli trzeba, wykorzystaj dodatkowe papierowe ręczniki, w celu pochłonięcia nadmiaru wilgoci.
  • Zamieś ser w kształcie kuli, tak niby jest to ciasto. Trzymasz w rękach kazeinę.
  • Jeśli chcesz wykorzystywać tworzywo kazeinowe do wyprodukowania czegokolwiek, możesz pokolorować foremkę (w ciągu godziny po wyprodukowaniu ciasta tworzywowego) i pozostawić ją do wysuszenia na papierowych ręcznikach w ciągu nie mniej niż 48 godzin. Po tym jak ona wyschnie, tworzywo kazeinowe będzie już twarde.

Aby ukształtować tworzywo, mamy rzetelnie zamiesić ciasto. Barwnik spożywczy, błysk albo też inne środki zdobnicze mogą być dodane do mokrego kazeinowego ciasta tworzywowego, a wysuszone tworzywo można pokolorować albo zabarwić za pomocą mazaków.

Gość
Oceń publikację