Oceń publikację

Eksperyment „Topiącą się czekolada”

Przeprowadź ten prosty eksperyment z topiącą się czekoladą

Eksperyment „Topiącą się czekolada”

Przeprowadź ten prosty eksperyment z topiącą się czekoladą. Obserwowałeś oczywiście jak się topi czekolada w upalny dzień, otóż przeprowadźmy parę eksperymentów, odtwarzając warunki naturalne topienia, a także dodajmy kilka nowych warunków. Następnie porównamy wyniki i wyciągniemy niektóre wnioski.

W jakiej temperaturze czekolada przechodzi ze stanu stałego do cieczy? Czy jest ta temperatura jednakowa dla białej oraz ciemnej czekolady? Przeprowadź ten zabawny eksperyment naukowy i się dowiesz tego!

Co jest potrzebne:

  • Małe kawałki czekolady (tabliczki czekolady) o tej samej wielkości.
  • Talerze papierowe.
  • Długopis i papier do zapisywania wyników.

Instrukcja działania:

1. Oddziel po jednym kawałku czekolady, umieść na papierowym talerzu i wystaw w ciepły dzień na zewnątrz domu, w cieniu.

2. Śledź czas, za który czekolada się stopiła, a jeśli nie było bardzo ciepło, zapisz czy stała się bardziej miękka po 10 minutach.

3. Powtórz cały proces, umieść kawałek czekolady na talerzu, i wystaw ją w ciepły dzień na zewnątrz domu, w pełnym słońcu. Zapisz wyniki.

4. Znajdź więcej ciekawych miejsc, aby sprawdzić, jak długo trzeba czekać, żeby kawałki czekolady stały się miękkie, aż do stopienia.

5. Możesz wypróbować takie miejsca jak swój tornister, ciepłą wodę, a nawet własne usta.

6. Porównaj swoje wyniki, w jakich warunkach czekolada się topi? Możesz także zaznaczyć temperaturę w miejscach, gdzie zostawiono czekoladę, mierząc ją Zaznacz, jaka jest temperatura topienia czekolady.

Co się dzieje?

W pewnej temperaturze stan skupienia czekolady ulega dość szybkiej zmianie od fazy stałej do ciekłej. W upalny dzień, światło słoneczne jest już zazwyczaj wystarczające, aby stopić czekoladę. Być może mieliście już takie doświadczenie. Czekolada topi się dość szybko, jeśli włożysz ją do ust. Podobny proces zajdzie, jeśli będziemy trzymać kawałek czekolady w dłoni. Można odwrócić ten proces umieszczając rozpuszczoną czekoladę w lodówce lub zamrażarce. Wtedy powróci ze stanu ciekłego do stanu stałego.

Czekolada bardzo szybko stopiła się w ustach. Co świadczy ten fakt o temperaturze ciała? Dla kolejnych eksperymentów można porównać białą i ciemną czekoladę. Czy topią się w jednakowej temperaturze? A co się stanie, gdy umieścić folię aluminiową między talerzem papierowym a kawałkiem czekolady?

Gość
Oceń publikację