Oceń publikację

Koagulacja mleka pod działaniem kwasu: lepiej je nie łączyć

Dziecko wie, że po spożyciu mleka nie wolno jeść jabłka, cytryny albo kwaśnych jagód. Ale dlaczego tak jest?

Koagulacja mleka pod działaniem kwasu: lepiej je nie łączyć

Większość owoców i jagód zawiera kwasy. A kwas wywołuje koagulację mlecznego białka. Wielu ludzi może poczuć nieprzyjemne objawy w układzie pokarmowym wskutek działania mleka o zmienionej strukturze. Z tego powodu lepiej jest unikać takich połączeń. Popatrzmy, więc, jak wygląda mleko, zwarzone pod działaniem kwaśnego soku.

Materiały:

  • mleko;
  • kubeczek;
  • kwaśny sok.

Proces:

Wlej mleko do niewielkiego pojemnika. Wyciśnij tam sok i obserwuj, jak pod wpływem kwasu struktura zmienia się z jednorodnej na niejednorodną. Otrzymane w taki sposób kwaśne środowisko może w sposób negatywny wpłynąć na trawienie. Ale nie trzeba mylić szybkiej koagulacji mlecznego białka, toczącej się pod wpływem kwasów z naturalnym powolnym zsiadaniem przy rozmnażaniu się bakterii kwaśno mlecznych w ciepłym środowisku. W drugim przypadku wytwarza się zsiadłe mleko, które jest pożyteczne i dobrze przyswajane przez organizm.

Gość
Oceń publikację