Ciasto do Dnia Świętego Walentego: gotujemy razem
Stwórz atmosferę świąteczną na rodzinnej kuchni oraz przygotuj danie tematyczne, poświęcone Świętu zakochanych
Proste kruche ciasto jest przygotowywane szybko, łatwo i oszczędnie. Dziecko w trakcie przygotowania będzie mogło pobawić się fakturowymi składnikami, zapozna się z zasadami bezpieczeństwa, własnymi rękami przygotuje piękne danie do święta.
Materiały:
- mąka – 175 g;
- masło – 75 г;
- cukier – 2 łyżki;
- żółtko – 1;
- galaretka o czerwonym albo różowym kolorze w proszku;
- foremki do ciast w postaci serduszek.
Przebieg:
Przygotuj wszystkie składniki w niezbędnej ilości i rozłóż, aby one przebywały w twoim zasięgu.
Zacznij z przyrządzania galaretki. Wsyp proszek do wrzątku, którego objętość jest zalecana na opakowaniu (w naszym projekcie 1 opakowanie galaretki rozcieńczamy w 400 ml gorącej przegotowanej wody). Dobrze wymieszaj, aby roztwór stał się jednolity. Jeśli dziecko wykonuje ten etap, opowiedz mu o zasadach bezpieczeństwa i higieny w pracy z gorącymi płynami, zapewnij trwałą pozycję naczyń. Kiedy masa zostanie już całkiem rozcieńczona, pozwól jej się schłodzić oraz włóż do lodówki w płaskiej foremce, aby warstwa galaretki była o grubości około 1 – 1,5 cm.
Teraz popracuj z kruchym ciastem. Przesiej mąkę z pszenicy, dodaj do niej cukier, wstępnie zmielony w cukier puder. Stopniowo domieszaj masło o temperaturze pokojowej oraz dodaj do masy żółtko. Idealne ciasto ma być dobrze wymieszane i elastyczne.
Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto albo przyciśnij za pomocą dłoni, aby utworzyła się warstwa o grubości 3 – 4 mm. Za pomocą foremek w kształcie serduszek wytnij kontury przyszłych ciastek. Włóż je do piekarnika i wypiekaj w ciągu około 15 minut na średnim ogniu. Wyjmij oraz schłodź gotowy produkt.
Kiedy masa galaretek już całkiem zastygnie, wyjmij ją, połóż na nią z góry ciastka i wykorzystaj foremki odpowiednich kształtów i rozmiarów, aby wgnieść galaretkę. Po tym przewróć płaskie naczynie z galaretką w taki sposób, aby ciastka okazały się na dole, а galaretka – na górze. Możesz podawać swoją potrawę do stołu.
Polecenie. Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie galaretki, wykorzystaj do stworzenia górnej warstwy kolorową marmoladę. W takim razie będziesz mógł skrócić czas na przyrządzanie dania do 30 minut.